Muzikale Leegte

 In Cultuur, In Weert, raadsperiode 2018-2022

Heimwee naar OpblaasPop

In 2012, bijna 10 jaar geleden, organiseerde we als leerlingen van de middelbare school een muziekevenement genaamd OpblaasPop. Sterker nog, het was ons afstudeerproject van de middelbare school voor het vak muziek. Ons idee was om met OpblaasPop een evenement te organiseren voor bandjes uit Weert die niet meer mee konden doen met Van Horne Pop of Muziekgala. We ervaarden namelijk een ‘leeg gat’ na de middelbare school voor de bandjes uit Weert. Dus besloten we om iets nieuws te organiseren. We besloten om ons eerste kleinschalige muziekevenement te organiseren bij bij Zaal de Beatrix.

Ook al waren we jong en naïef, we kregen de kans van Eric (de uitbater) om twee ‘seizoenen’ te organiseren. Net beginnende bandjes of iets oudere bandjes uit Weert konden zich aanmelden en werden verdeeld over drie verschillende avonden. Zij zouden de strijd aan gaan voor een plekje in de finale. Route 66, Lettuce, Steliot, Sanquin, Puyn, Back Down South… ken je die bands nog? Ik wel. Een mix van muzikanten die allemaal ooit aan Van Horne Pop meegedaan hebben. En die niet alleen goede covers maakten, maar ook echt op dreef waren met eigen geschreven liedjes! Zo stond Back Down South ooit in het voorprogramma van Ilse de Lange en waren we met Lettuce het hoofdprogramma van het Schuttersfeest Limburg.

Het idee van OpblaasPop rolde daarna uit in het idee van Stichting WMA. De stichting zou amateurbandjes filmen waarmee we een gezamenlijke afspeellijst van Weert zouden kunnen maken van bandjes die uit Weert komen. Echter, het ooit geweldige idee, kwam niet van de grond omdat we het allemaal veel te druk hadden. In 2016 schreef ik er al een blog over: #WMA en Citymarketing – Martijn Smolenaers (link)

Muzikale “leegte”

Echter, er zijn van al de genoemde bands nog maar enkele echt actief. Oftewel, we zijn heel wat muzikaal talent verloren, omdat er een muzikale leegte is ontstaan na de middelbare school. Sterker nog, sommige spreken van een afname in bands en muzikanten in het algemeen. Dat is bijvoorbeeld te zien met het aantal aanmeldingen van echte bandjes voor Van Horne Pop. De jaren dat wij op de middelbare school zaten, moesten we rennen voor de inschrijvingen. Dat is nu niet meer het geval (helaas!). Dit vind ik dus een vreemde ontwikkeling, want we hebben een erkend poppodium (de Bosuil), het Munttheater, het Rick.. inmiddels ook Theater de Huiskamer, maar we hebben geen vangnet voor lokaal talent na de middelbare school.

Meerjarenplan Cultuurregio Limburg Noord

In het meerjarenplan 2021 – 2024 signaleert de Cultuurregio Limburg Noord het gebrek aan opleidingsmogelijkheden in de regio om talent vroegtijdig te steunen. De Cultuurregio gaat de komende jaren een casestudy opleveren waarbij de mogelijkheden onderzocht worden of de regio Noord Limburg versterkt kan worden met “..een dependance of vooropleiding van bijvoorbeeld de Rockacademie, musicalopleiding of conservatorium”. De uitkomst van de casestudy vindt Weert Lokaal interessant aangezien talentontwikkeling gestimuleerd wordt op middelbare scholen (Unplugged, Van Horne Pop, Muziekgala etc.), maar dat er na de middelbare scholen geen mogelijkheden meer zijn om talent in onze regio te houden, terwijl Weert wel erkende professionele podia heeft.

Zodoende dienen wij artikel 40 vragen in of de ambitie van de Cultuurregio, en de casestudy daarvan, bekend zijn bij B&W en culturele professionele instellingen. De artikel 40 vragen die wij stellen zijn hieronder te downloaden.

okay.. nog een clipje van lokaal muzikaal talent om mee af te sluiten:

Recent Posts